Våren 2020 hadde Skolelyst® et samarbeid med «Hvorfor Det?». I Skolelyst brenner vi ikke bare for riktig næring, men også god læring, og nettopp dette kan Hvorfor det? mye om.
Om Hvorfor Det? og samarbeidet med Skolelyst®
Hvorfor Det? er en non-profit organisasjon som jobber for at barn og unge kan forske på egne spørsmål.
Barn er nysgjerrige og har god fantasi. Å stille spørsmål er en viktig del av å tilegne seg ny kunnskap. Og når man i tillegg kan velge noe interessant, blir forskning gøy. Forskerutstillingen Hvorfor Det? gir barn mulighet til nettopp dette - å være ekte forskere!
Felles for Skolelyst® og Hvorfor Det? er at vi begge brenner for god læring. Under har vi samlet noen spennende forskeroppgaver som barna (og de voksne) kan forske på - alene eller sammen. Hva finner dere ut av?
Lag to papirfly ved å brette på samme måte, et lite og et stort.
Hvilket tror du flyr lengst og hvorfor?
Test ut ved å kaste hvert fly og mål lengden. Hva fant du ut nå?
I filmen under får du tips fra NRK til hvordan du kan lage et fly som flyr virkelig langt.
For tips og inspirasjon kan du også høre høre podkasten fra LØRN.TECH, hvor Johann, Jones og Osman ved Veitvet Skole forteller om da de prøvde seg på denne oppgaven.
Bygg en båt av lego og sjekk hvor godt den flyter i vann. Dere trenger kun lego og en balje.
De aller fleste har lego og dette er en morsom praktisk oppgave. Hvordan må du bygge båten for at den skal å tåle litt bølger uten å kantre? Her kan det hende barna må prøve seg litt frem. Hva gir mest stabilitet? Dette kan gi gode samtaler om hypoteser og testing dersom dette gjøres som en hjemme-skoleoppgave
Se film under av noen gutter som allerede har forsket på lego-båter.
Ring en eller flere besteforeldre eller andre eldre du kjenner, og spør dem om hva de spiste og drakk til frokost da de var barn.
Oppgaven gir også barnet øvelse i intervju, hvor det ofte lønner seg å stille åpne spørsmål som gjerne begynner med hva, hvordan og (selvfølgelig) hvorfor.