Barn trenger jod for å sikre sitt fulle vekst- og utviklingspotensial. Jod er nødvendig for at skjoldbruskkjertelen skal kunne produsere nok stoffskiftehormoner. Disse hormonene er avgjørende for regulering og stimulering av sentrale fysiologiske prosesser som temperaturkontroll, kroppens energiomsetning, vekst og utvikling.
Helsemyndighetene anbefaler et daglig inntak av tre porsjoner melk og meieriprodukter. For å dekke inntaket av jod bør to av disse porsjonene være melk, syrnet melk eller yoghurt (5). For barn i alderen 6-9 år er det anbefalt å innta 120 mikrogram jod per dag og for 10-13-åringer er anbefalingen 150 mikrogram jod per dag (6). En kartong skolemelk inneholder ca. 42 mikrogram jod og dekker henholdsvis ca. 35 % og 28 % av daglig jodbehov til barn i disse aldersgruppene.
I nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skolen, anbefales det at elever bør gis mulighet til å få melk på skolen hver dag. Begrunnelsen er at melk er en god kilde til kalsium, protein, jod, vitamin B2 (riboflavin) og vitamin B12 i kosten, og bidrar til å gi brødmåltidene god ernæringsmessig kvalitet (7). Skolemelk er en god matpakkevenn til grovbrød og frukt, som også er en viktig del av et sunt og variert kosthold og en aktiv livsstil. I tillegg er den for mange barn viktig for å komme i mål med sine 3 om dagen for å sikre nok jod 🥛 🧠
*Som del av et sunt og variert kosthold og en aktiv livsstil bidrar jod til barns normale vekst.
Referanser
Jod er viktig for barn – Melk.no