Melk og meieriprodukter er hovedkilden til kalsium og jod i kostholdet til norske barn (2). Disse næringsstoffene er av stor betydning for å støtte normal vekst til barn i skolealder som er i en viktig vekstfase:
Kalsium er nødvendig for å bygge og opprettholde skjelett
Jod bidrar til normal vekst hos ba
Andre næringsstoffer: Melk og meieriprodukter inneholder også protein, vitamin B2 (riboflavin) og vitamin B12.
En skål naturell yoghurt til frokost, skolemelk sammen med matpakken til lunsj og ost på brødskiva til kvelds er én av mange måter å sette sammen sine «3 om dagen» på. Mulighetene er mange, og med litt bevissthet er det enkelt å komme i mål med anbefalingen. Under ser du flere eksempler på hva en porsjon kan være:
Det er anbefalt at minst to av de tre porsjonene bør være melk, syrnet melk eller yoghurt for å sikre tilstrekkelig inntak av jod.
Skolemelk har vært en viktig del av skolehverdagen til norske skolebarn siden 1971, og blir av helsemyndighetene sett på som en enkel måte å sikre at barn får i seg viktige næringsstoffer som kalsium og jod. Derfor anbefaler retningslinjer for mat og måltider i skolen at alle skoler bør tilby ordninger som gir elever mulighet til å få melk på skolen hver dag (3). Benytter du tilbudet til ditt barn, eller hva er ditt barns «3 om dagen»? 🥛🧀🥣
*Som del av et sunt og variert kosthold og en aktiv livsstil er kalsium nødvendig for at barns skjelett skal vokse og utvikle seg normalt og jod bidrar til barns normale vekst.
Referanser