
Hvorfor er melk viktig for barn i vekst?
Barn vokser fort, og kroppen deres trenger påfyll av mange næringsstoffer for å utvikle seg slik den skal. Melk og meieriprodukter er blant våre viktigste kilder til kalsium, jod og flere andre næringsstoffer som bidrar til normal vekst, utvikling og et sterkt skjelett.
Melk og meieriprodukter er den viktigste kilden til kalsium og jod i det norske kostholdet. I tillegg er melk kilde til en rekke andre viktige næringsstoffer, som for eksempel proteiner, B-vitaminer og fosfor. Hvis man utelater meieriprodukter fra kostholdet kan det være vanskelig å dekke behovet for næringsstoffene som melken er en god kilde til.
Jod for normal vekst og utvikling
Visste du at melk og meieriprodukter bidrar med om lag 60 % av jodinntaket vårt? Jod er et sporstoff som er viktig for normal vekst og utvikling hos barn. Jod er også viktig for vår kognitive funksjon. Mager fisk og meieriprodukter er våre viktigste kilder til jod, og de som spiser for lite av disse matvarene har derfor risiko for å få for lite jod.
Kalsium for skjelettet
Melk og meieriprodukter bidrar også med om lag 60 % av kalsiuminntaket vårt. Kalsium trenger vi blant annet for å bygge og vedlikeholde et sterkt skjelett. Skjelettet brytes ned og bygges opp gjennom hele livet, og det er derfor viktig å sørge for å få i seg nok av de riktige næringsstoffene.
Vitamin D er nødvendig både for opptak og regulering av kalsium, man kan derfor med fordel velge meieriprodukter som er beriket med vitamin D. Undersøkelser viser at norske barn og ungdommer får i seg for lite vitamin D.
Tre porsjoner hver dag
På grunn av melkens viktige rolle i kostholdet anbefaler myndighetene at vi får i oss tre porsjoner magre meieriprodukter hver dag. Dette bidrar til å sikre at vi får i oss nok av de næringsstoffene som melk er en god kilde til.
Et eksempel på tre porsjoner er:
• Ett glass melk
• Én yoghurt
• Én brødskive med gulost
En melkekartong fra Skolelyst kan utgjøre en av disse anbefalte 3 porsjonene om dagen. Skolelyst tilbyr laktosereduserte og laktosefrie alternativer for de med intoleranse.
Referanser:
- Helsedirektoratets Kostholdsråd, Ungkost 3 https://www.fhi.no/globalassets/dokumenterfiler/