
Hva er ditt barns «3 om dagen»?
Helsedirektoratet anbefaler at alle barn (og voksne) bør ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter (1). Dette kostrådet, kjent som «3 om dagen», sikrer at barn får i seg nok kalsium og jod som er viktige næringsstoffer for vekst og utvikling*.
Hvorfor «3 om dagen»?
Melk og meieriprodukter er hovedkilden til kalsium og jod i kostholdet til norske barn (2). Disse næringsstoffene er av stor betydning for å støtte normal vekst til barn i skolealder som er i en viktig vekstfase:
- Kalsium er nødvendig for å bygge og opprettholde skjelett
- Jod bidrar til normal vekst hos barn
- Andre næringsstoffer: Melk og meieriprodukter inneholder også protein, vitamin B2 (riboflavin) og vitamin B12
Eksempler på «3 om dagen»
En skål yoghurt naturell til frokost, skolemelk til lunsj og litt ost på brødskiva til kvelds er én av mange måter å få i seg «3 om dagen» på. Med litt oppmerksomhet i hverdagen er det lett å få til «3 om dagen».
Under ser du flere eksempler på hva én porsjon kan være:
- Ett glass melk eller syrnet melk (1,5–2 dl)
- Ett lite beger yoghurt (125–150 gram)
- To osteskiver (20 gram)
- Melk eller yoghurt (1,5–2 dl) til en porsjon frokostblanding/kornblanding
- Én porsjon havregrøt laget på melk (1,5–2 dl)
- 100–160 gram cottage cheese, kvarg, skyr eller lignende
Det er anbefalt at minst to av de tre porsjonene bør være melk, syrnet melk eller yoghurt for å sikre tilstrekkelig inntak av jod.
Skolemelk hjelper barnet ditt i mål
Skolemelk har vært en del av skolehverdagen for norske barn siden 1971.
Helsemyndighetene ser på skolemelk som en enkel måte å sikre at barn får i seg viktige næringsstoffer som kalsium og jod.
Derfor anbefaler retningslinjene for mat og måltider i skolen at alle skoler bør ha en ordning som gir elever mulighet til å få melk på skolen hver dag (3).
Benytter du tilbudet for ditt barn, eller hva er ditt barns «3 om dagen»? 🥛🧀🥣
*Som del av et sunt og variert kosthold og en aktiv livsstil er kalsium nødvendig for at barns skjelett skal vokse og utvikle seg normalt og jod bidrar til barns normale vekst.
Referanser:
- Kostråd om mjølk og meieriprodukt - Helsenorge
- Ungkost 3
- Mat og måltider i skolen - Helsedirektoratet