
Fra matsvinn til matpakker
Visste du at vi i Norge kaster over 40 liter mat i snitt hvert år? Med litt planlegging og kreativitet kan mye bli til gode matpakker. Små grep i hverdagen gir mindre matsvinn og mer matglede.
Smarte måter å bruke opp maten på
God mat og drikke gir energi gjennom hele dagen for både for små og store kropper. I Norge spiser og drikker vi mye fisk, melk, kaffe og avokado sammenlignet med mange andre land. Men vi kaster også mye mat. Hver nordmann kaster i snitt 42,5 liter mat i året, og i verden blir omtrent en tredel av all mat som produseres kastet. Matsvinn er et stort problem og står for hele 10 % av de menneskeskapte klimautslippene.
Men hva kan vi gjøre med det?
Det enkleste du kan gjøre er å planlegge måltider bedre og bruke opp maten i tide. I Norge kaster vi mest brød og bakevarer, middagsrester, frukt, grønt og meieriprodukter, akkurat det som passer perfekt i en matpakke!
Restemat som redder dagen
Vi har laget fem matpakkeoppskrifter som hjelper deg å bruke opp det du allerede har i kjøleskapet. Oppskriftene er fleksible og du kan enkelt bytte ut fyll og topping med det som må brukes opp.